Read

Suboart Magazine, March 2023

Umbigo’s cover of the month, feb. 2023

Harpers Bazaar NL, sept. 2022 issue

VT Wonen interview

Productie & Tekst Roos Stalpers en Fee van ’t Veen |Fotografie, 
Fotografie: Annelien Nijland, Friso Boven en Lennaert Koorman

Lisette van Hoogenhuyze 
MAAKT Geassembleerde wandinstallaties waarin schilderkunst en diverse druktechnieken samengaan. 
ONLINE @setisdeadbaby
BIJZONDER Lisette produceert veel, maar gebruikt enkel stukken die haar interesseren. “Een stuk doek dat ik maakte in Berlijn kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een werk uit Lissabon. Pas in de installatie krijgen de verschillende onderdelen karakter.” 
NIEUW “Meer nog dan voorheen komt mijn werk los van het doek. In Portugal is mijn werk nog driedimensionaler geworden.”


On the road
Afgelopen najaar kocht Lisette van Hoogenhuyze (1991) een oude Seat en reed in vijf dagen dwars door een doodstil Europa. Het einddoel was Lissabon, waar ze momenteel als artist-in-residence woont en werkt. “Ik overnachtte in verlaten hotels en slenterde door steden waar toeristen een uitgestorven soort leken. Natuurlijk besef je dat we door corona in een vreemde wereld leven, maar niet eerder voelde ik dat zo bewust als tijdens deze roadtrip. Die onwerkelijke realiteit gaat zeker invloed hebben op mijn werk.” Hetzelfde geldt voor haar huidige werkplek: een voormalige textielfabriek aan de rafelrand van de stad. “Het is een filmisch decor. Het gebouw is gehuld in pasteltinten, maar volledig vervallen. Vrolijk, maar tegelijkertijd desolaat. Diezelfde tegenstrijdigheid zie je terug in mijn werk; het thema licht, maar de inhoud complex en gelaagd.” 


Wereld tussen water en land
Het werk van Lisette wordt gekenmerkt door krachtige kleuren en energieke motieven en patronen. “De vrijetijdscultuur is een grote bron van inspiratie. Ik groeide op in Scheveningen en bracht mijn zomers door aan de Zeeuwse kust. Nog altijd vind ik het strand een heerlijke plek om mensen te observeren. Het strand heeft een heel eigen cultuur, met een soort uniforme beeldtaal; van gestreepte strandstoel tot gebloemde zwembroek – alles is felgekleurd en vrolijk. Maar tegelijkertijd overheerst ook een gevoel van ongemak, want je sleept je halve huisraad mee, geeft jezelf letterlijk bloot en gaat dan gedwongen zitten genieten.”


Mix & match
Net als haar thematiek is ook Lisette’s werkwijze gelaagd. Letterlijk. Ze laat banen ongespannen doek overlappen en zet verflaag over verflaag. “Ik gebruik verschillende technieken en materialen. Kwasten, sjablonen, stencils, acryl-, olie-, spuitverf en inkt. Papier en doek. Ik schilder en druk. En knip uit of scheur weg wat ik interessant vind. Daarna start het assembleren. Een intuïtief proces waarbij ik in de gaten houd dat het geheel niet te overwhelming wordt, maar juist een uniform karakter krijgt. Een beeld dat je als beschouwer herkent en waaraan je je eigen herinneringen kan ophangen.”


Schermafbeelding 2020-01-04 om 23.21.14.png

The Fine Art Collective

Studio Omstand

Duic

Uit Agenda

Schermafbeelding 2020-01-04 om 22.57.27.png
Advertentie
%d bloggers liken dit: